Inšpirácie s tehlovým obkladom a tehlovými dlažbami | Rustique blog | 26.4.2024

Brick by Brick: Sprievodca obloženia tehlovej fasády

Tehlová fasáda ako vonkajšia povrchová úprava fasády, ktorá dom esteticky dopĺňa a zároveň chráni pred poveternostnými podmienkami od Rustique.sk

Architektonické trendy sa v súčasnosti zameriavajú na originálne, funkčné a trvácne fasádne riešenia. Tehlový obklad práve takým riešením je. Obkladové pásiky z tehly vyniknú na fasádach na rodinných domoch aj na administratívnych budovách. Pozrite sa, ako realizujeme tehlový obklad na fasádu krok za krokom.

Tehlová fasáda ako vonkajšia povrchová úprava fasády, ktorá dom esteticky dopĺňa a zároveň chráni pred poveternostnými podmienkami s profesionálnou montážou od Rustique.sk
Tehlová fasáda ako vonkajšia povrchová úprava fasády, ktorá dom esteticky dopĺňa a zároveň chráni pred poveternostnými podmienkami s profesionálnou montážou.

Výhody tehlového obkladu na fasádu
 

Vonkajšia povrchová úprava nehnuteľnosti plní okrem estetickej funkcie aj funkciu ochrannú. Voľba správneho prevedenia fasády je teda kľúčovým krokom k dlhodobej spokojnosti. Lícové tehly patria medzi materiály, ktoré splnia aj tie najnáročnejšie požiadavky.

  • Lícové tehlyobkladové pásiky v našej ponuke majú 100 % prírodné zloženie. Obkladové pásiky režeme z celých tehál.
  • Tehlový obklad na fasádu je veľmi pevný a odolný voči rôznym poveternostným podmienkam (vrátane mrazu a vlhkosti).
  • Tehla sa zaraďuje medzi ohňovzdorné materiály.
  • Vonkajší tehlový obklad nevyžaduje žiadnu špeciálnu ani pravidelnú údržbu.
  • Tehlová fasáda časom nestráca na kvalite. Práve naopak, kvalitu si zachová desiatky až stovky rokov.
Realizácia tehlového obkladu na fasáde novostavby rodinného domu profesionálmi.

Výber dokonalých fasádnych tehličiek pre váš projekt
 

Ak vás zaujala tehlová fasáda, prvý krok predstavuje výber tehlových obkladov alebo lícových tehál, ktoré budú ozdobou vášho domu či firmy. Náš Showroom s tehlovým obkladom je otvorený 24 hodín denne 7 dní v týždni. Môžete si v ňom pozrieť viac ako 300 tehlových obkladov v exteriéri s rôznymi farbami špárovačky a v rôznych typoch pokládky. Tehlové obklady a dlažby si môžete pozrieť osobne alebo aj z pohodlia vášho domova - preneste sa cez virtuálnu prehliadku do nášho bratislavského alebo košického Showroomu už za pár sekúnd.

Aby ste si vedeli lepšie predstaviť, ako bude vami zvolený tehlový obklad na fasáde vyzerať, ponúkame vám profesionálnu 3D vizualizáciu projektu. Na vypracovanie vizualizácie potrebujeme pôdorys a plán vášho projektu. Pokiaľ plány rodinného domu nemáte k dispozícii, môžu vašu nehnuteľnosť zamerať naši odborní technici. Poradíme vám aj s výberom obkladu a vhodnej škárovacej hmoty. Pripravíme cenovú ponuku. Pri rozpočte materiálu počítame s rezervou 7 až 10 %.

Štvrtinová väzba tehlovej pokládky je najpoužívanejším typom usporiadania tehlového obkladu od Rustique.sk
Rukopis Rustique na budovách spoznáte podľa holandskej pokládky. „Štvrtinová“, nazývaná aj „voľná” alebo „divoká“ holandská väzba patrí k najčastejším typom pokládky, ktoré našim klientom odporúčame. Každá jedna tehlička a tehlový pásik, ktoré v Rustique zakúpite, sú ručne rezané originály. V tomto type rozloženia nádherne vynikne jej štruktúra.

Krok za krokom: Realizácia tehlového obkladu na fasádu
 

Naši majstri realizujú tehlové obklady v exteriéri už viac ako 20 rokov. Učili od tých najlepších v odbore - priamo v Holandsku, krajine známej dlhoročnou tradíciou výroby tehál. Teraz vám prezradíme, ako taká realizácia v exteriéri prebieha.

1. Konzultácia a výpočet materiálu
 

Či už priamo na stavbe, v našom Showroome alebo online, osobný kontakt je pre nás veľmi dôležitý. Hoci to nie je nevyhnutné, pred realizáciou projektu sa snažíme dohodnúť aspoň jedno osobné stretnutie. Sme veľmi flexibilní, klientom ponúkame konzultáciu šitú na mieru.
Počas konzultácie od nás získate technické poradenstvo, informácie k predpríprave stien, aj pomoc s výberom a rozložením tehlového obkladu. Využiť môžete napr. aj službu zaslania vzoriek.

Ukážka a výber obkladových pásikov na paneloch počas prípravy stavby na realizáciu tehlovej fasády od Rustique.sk
Ukážka a výber obkladových pásikov na paneloch počas prípravy stavby na realizáciu tehlovej fasády.

Pri obhliadke na vašej stavbe náš technik zameria nehnuteľnosť, poradí s technickými detailmi aj prípravou podkladu pre poslednú vrstvu fasády – tehlového obkladu. Odpovie na vaše otázky a navrhne optimálne technické riešenie v závislosti od toho, či ide o rekonštrukciu staršej nehnuteľnosti alebo novostavbu.

Rustique tip: Dohodnite stretnutie všetkých profesií, ktoré pre vás vykonávajú stavebné úpravy. So vzájomnou spoluprácou máme veľmi dobrú skúsenosť. Technici pre vás spoločne môžu navrhnúť to najlepšie riešenie, ktoré zohľadní vaše požiadavky.

Obhliadka a príprava stavby na realizáciu fasády s tehlovým obkladom od Rustique.sk
Obhliadka a príprava stavby na realizáciu fasády s tehlovým obkladom.

2. Príprava steny na lepenie obkladových pásikov
 

Lepeniu obkladových pásikov predchádza dôkladná príprava stien na budove. Tento krok je dôležitý pre zaistenie kvality fasády. Na zateplené steny (vatou alebo polystyrénom) sa nanáša nová pancierovaná sieťka s kvalitným lepidlom a pridá sa kotvenie. Kotvenie volíme v závislosti od hrúbky a typu izolácie (v priemere 10 až 14 kotiev). Podklad pre vonkajšie tehlové obklady by sa nemal penetrovať.
Na takto pripravené steny si nás montážny tím zakreslí línie a detaily rozmiestnenia tehlových pásikov. Pri rozmeraní stien zohľadnia vami zvolený typ obkladu a veľkosť tehličiek / pásikov.

S prípravou nehnuteľnosti na realizáciu tehlovej fasády odporúčame začať čo najskôr - už pri plánovaní projektu novostavby alebo rekonštrukcie. Ak chcete použiť tehlový obklad alebo lícové tehly pri rekonštrukcii na staršie omietky, aj toto je možné. Zo skúsenosti však vieme, že každá omietka je iná. Radi vám poradíme a spoločne nájdeme spôsob, aby bol váš projekt pripravený na novú tehlovú fasádu. Máme dlhoročné skúsenosti s rekonštrukciou fasády na starších budovách.

Rustique tip: Ak používate ako izoláciu vatu hrubšiu ako 10 cm a plánujete aplikovať tehlové obklady na fasádu, zvoľte vatu s kolmými vláknami.

Zameranie a príprava steny na lepenie obkladových pásikov od Rustique.sk
Zameranie a príprava steny na lepenie obkladových pásikov.

3. Lepenie tehlových obkladov v exteriéri
 

Na lepenie tehličiek používame rokmi overené vysoko flexibilné lepidlo, ktoré si u nás môžete aj zakúpiť. Vďaka mrazuvzdornosti je ideálne na realizácie tehlových obkladov v exteriéri. Dobre namiešané lepidlo má hustejšiu konzistenciu a pri vonkajšej teplote v rozpätí od 15 do 20 °C vydrží 2 až 3 hodiny. Tieto typicky jarné teploty sú pre realizáciu tehlových fasád optimálne.

Nanášanie lepidla na tehlový obklad počas realizácie fasády montážnym tímom spoločnosti Rustique
Nanášanie lepidla na tehlový obklad počas realizácie fasády montážnym tímom.

Na tehlové pásiky majstri nanesú lepidlo. Tehličku za tehličkou lepia podľa predkreslených línií. Občas sa stane, že potrebujú doplniť tehlové pásiky neštandardným rozmerom tehličky – takéto kúsky si jednoducho na mieru narežú priamo počas realizácie.

Rustique tip: S lepením začíname vždy v oblasti rohov a okolo okien, pokračujeme dokladaním po celej ploche steny. Ak chcete lepiť tehlový obklad vodorovne nad oknami alebo použiť horizontálne rohové pásiky, všetky okná musia byť v rovnakej výške (presne uložené s rozdielom max. +- 5 mm). Pri pokládke nad oknami na výšku alebo pri používaní rohových pásikov na prekladoch na stojato nie je úplná presnosť nevyhnutná.

Lepenie tehlového obkladu na fasádu budovy profesionálmi z Rustique.sk
Lepenie tehlového obkladu na fasádu budovy profesionálmi.

4. Škárovanie tehlového obkladu na fasáde
 

Nepísané pravidlo majstrov Rustique hovorí – najskôr horizontálne, potom vertikálne. Po ukončení lepenia tehlových obkladov pokračujeme škárovaním s polosuchou škárovacou hmotou. Rokmi skúseností vieme, že polosuché škárovanie a šikovné ruky minimalizujú riziko zašpinenia tehličiek. Tento typ škárovania zároveň patrí medzi najtrvácnejšie.

Škárovanie tehlového obkladu na fasáde polosuchou škárovacou hmotou od Rustique.sk
Škárovanie tehlového obkladu na fasáde polosuchou škárovacou hmotou.

Škárujeme vždy až po okraj obkladu. Aby sme predišli vizuálnym rozdielom spôsobeným rôznymi poveternostnými podmienkami, kladieme dôraz na dokončenie škárovania ucelenej plochy, napr. jednej kompletnej steny, naraz. Pokiaľ je to možné, škárujeme celú povrchovú plochu stavby v jeden deň.

Rustique tip: Ako spoznáte polosuchú škárovačku? Má konzistenciu mokrého piesku. Môžete ju tvarovať – vytvoriť z nej hrudku, avšak pri páde na zem sa rozsype ako piesok.

Odborné zahladenie škárovačky na tehlovej fasáde od Rustique.sk
Odborné zahladenie škárovačky na tehlovej fasáde.

5. Posledné úpravy tehlovej steny
 

Škárovačku zahladíme / zarovnáme a hotovú fasádu pred odovzdaním očistíme metličkou. Doba vytvrdnutia špárovačky na fasáde s tehlovým obkladom závisí od vonkajších podmienok, v ideálnych podmienkach trvá 12 až 24 hodín. Finálnu farbu získa škárovacia hmota až po vyzretí cementu, ktorý je jej hlavnou zložkou - doba zrenia je 28 dní.

Realizácia tehlovej fasády od Rustique.sk - zahladenie škárovacej hmoty
Realizácia tehlovej fasády - zahladenie škárovacej hmoty.


Rustique tip: Trvanie realizácie ovplyvňuje veľkosť aj typ obkladanej plochy (celé steny, parapety, obklady okolo okien a dverí) a náročnosť zvolenej pokládky. Štandardný bungalov s plochou obkladu do 200 metrov štvorcových náš montážny tím zo šiestimi majstrami odovzdá v priemere už za 5 pracovných dní.

Očistenie zvyškov škárovačky na tehlovom obklade na fasáde od Rustique.sk
Očistenie zvyškov škárovačky na tehlovom obklade na fasáde.

Kedy kontaktovať Rustique? Pri plánovaní rekonštrukcie alebo pred začiatkom akýchkoľvek prác na vašej nehnuteľnosti. Vonkajší tehlový obklad je v porovnaní s inými povrchovými úpravami fasády hrubší, preto je potrebné niektoré detaily zohľadniť už počas plánovania.

Náš tím v kancelárii aj majstri obkladači majú za sebou stovky realizácií tehlového obkladu v exteriéri aj interiéri. Výsledkom je profesionalita a kvalita poskytovaných služieb počas celého procesu. Ku každému projektu pristupujeme svedomito s dôrazom na každý detail. Dohodnite si stretnutie alebo obhliadku, radi poradíme aj vám.

Fasáda moderného rodinného domu s tehlovou fasádou od Rustique.sk
Moderný rodinný dom s tehlovou fasádou.

Ak nie ste z okolia Bratislavy či Košíc a nemáte možnosť osobne navštíviť jeden z našich Showroomov, dohodnite si stretnutie vo vašej lokalite. Naši technici prídu aj k vám, poskytujeme obhliadky a konzultácie v rámci celého Slovenska.

Toto by vás tiež mohlo zaujímať

Cover photo

Katalóg

Inšpirujte sa naším katalógom Rustique

Vezmite si inšpiráciu so sebou! Stiahnite si katalóg!

Každoročne vám s radosťou a nadšením pripravujeme nový katalóg RUSTIQUE. Dbáme na to, aby sme šli s trendmi, je pre nás dôležité prinášať do vašich domovov módne hity v rámci tehál. Naše katalógy sú obšírne a plné inšpiratívnych variácií, z ktorých si vyberie každý milovník tehál. Nadchnite sa spolu s nami!

Stiahnite si náš katalóg!