Inšpirácie s tehlovým obkladom a tehlovými dlažbami | Rustique blog | 13.7.2022

Údržba tehlového obkladu? Originalita a štýl bez starostí navyše!

údrzba

Ak túžite po autentickom obklade z prírodného materiálu, tehlový výber bude tým pravým orechovým. Aké sú prednosti tehly a čo všetko vám vďaka nej odpadá v rámci starostlivosti?

Tehlové obklady vás okamžite očaria. Vynikajú svojou životnosťou, stálosťou, odolnosťou, prevedením, ktoré nielen skvelo vyzerá, ale aj vydrží niekoľkonásobne dlhšie ako iné materiály. Ako je to možné? Tehly sú vypaľované až do absolútnej tvrdosti, preto sú neuveriteľne odolné. Možno ste to nevedeli, ale tehly sú tiež farbostále. Môže za to ich zloženie, vyrábajú sa výlučne z hliny a minerálnych pieskov, rôznorodá farebná škála sa dosahuje miešaním rôznych druhov hlín a pieskov a najmä kvalitným vypaľovaním tehál na teplote 1100 až 1200 °C.  

raibow wall

Zabudnite na umelé farbivá, niečo také v originálnych vypaľovaných tehlách nenájdete, preto vám tehly nikdy nevyblednú a nezmenia svoju farbu.

Tiež sú  mrazuvzdorné a žiadnu špeciálnu starostlivosť nevyžadujú, čo oceníte najmä v exteriéri. Tehly za túto prémiovú vlastnosť vďačia pórovitosti, ktorá im zabezpečuje to, že „dýchajú“ a zamrznutá voda ich nepoškodí. Tehla ako obklad na fasádu je tak skvelým a populárnym riešením. Aj v interiéri tehličky skvelo ukážu, sú tiež netoxické a neuvoľňujú do ovzdušia žiadne nežiaduce látky. Tehlový obklad je stávkou na istotu, ktorú oceníte aj po rokoch.

Rainbow snowdust
Použité tehličky pri realizácii: RAINBOW SNOWDUST

Dá sa tehla použiť aj do kuchyne alebo v kúpeľni? 

Či už ste fanúšikmi maximalizmu alebo minimalizmu v rámci využitia obkladových tehličiek, tehlové pásiky nájdu svoje uplatnenie všade – vonku aj vnútri. Veľkým trendom je obložiť nimi aj  miesta náročnejšie na starostlivosť. Perfektne sa hodia aj na miesta okolo sporáka ako kuchynský obklad, nie je problém nimi oživiť ani kúpeľňové steny. Inak povedané, v interiéri sa hodia kamkoľvek okrem sprchovacieho kúta. Jediné, čo by ste pri ich použití v náročnejšom prostredí mali dodržať, je impregnácia matným hydrofóbnym náterom. Dôvod? Nepoddajná tehla sa stane lepšie ošetrovateľná a tiež vodoodolná. V praxi to znamená, že vlhkosť pre tehlu neznamená žiaden problém. Keď vám na tehlový obklad niečo vyšplechne pri varení, alebo počas hygieny v kúpeľni, nič sa nestane, tehličky nevsiaknu tekutinu dnu. V kuchyni si všetko pohodlne utriete, v kúpeľni vyvetráte – a je to!

Hermitage antiek
Použité tehličky pri realizácii: HERMITAGE ANTIEK

Keď sme už pri tej starostlivosti, z času na čas je vhodné tehlový obklad povysávať, aby ste stenu zbavili nečistôt. Nič viac však robiť nemusíte, tehlu nemusíte utierať ako klasické obkladačky, čo je jednou z jej obrovských predností.  

Vysolenie – ako naň?

Vytvorili sa na vašich tehlách biele fľaky? Žiadne obavy, vysolenie je normálnym javom, ktorý na kvalite a vlastnostiach tehly nič nemení. Zvykne sa objaviť väčšinou na jar po dlhej, mokrej zime alebo počas „babieho leta“, keď vlhká fasáda začne vysychať. Voda, ktorú tehla prirodzene nasiakne, vyparuje cez povrch rozpustné soli, ktoré sa potom na tehlách objavujú vo forme bieleho sfarbenia. To miestami vyzerá, akoby ste povrch tehličky posypali múkou alebo práškovým cukrom. My v Rustique sme tento povlak ochutnali, naozaj chutí slano. :)
Tento stav, ktorý s tehlou ako prírodným materiálom súvisí, môže byť jednorazový alebo sa môže opakovať. Vysolenie po určitom čase samo zmizne, zmyjú ho prvé dažde. Samozrejme, sú miesta, kam sa ani dážď nedostane, preto ak vám tento vizuálny „nedostatok” vadí, môžete povrch tehličiek zmyť vodou, prípadne použiť kefu. Existujú metódy, ktoré vysoleniu zabraňujú. Aké? Stačí plot oplechovať alebo zakryť kamenným alebo iným zdobením, ktoré zamedzí prieniku vlhkosti na vodorovné tehlové plochy. 

Pri celých tehlách dochádza k vysoleniu častejšie ako pri pásikoch. Dôvod je jednoduchý. Celé tehly dokážu nasať vodu viac ako pásiky, preto k spomínanému vysoleniu častejšie prichádza pri murovaných konštrukciách, pri lepených podstatne menej. Vysolenie sa objavuje aj na betónových prvkoch a prírodných kameňoch, na ktorých však nie je až tak vidieť ako na červených tehličkách.

Autumn
Použité tehličky pri realizácii: AUTUMN

Prečo staviť na tehlové obklady?

Ak práve teraz premýšľate nad tým, akým materiálom obložiť vaše steny, vlastnosti naturálneho obkladu hovoria samy za seba. Autentickosť, trvácnosť, odolnosť a nezameniteľný štýl ponúkajú len pravé tehly. Imitácie a umelé materiály vám nikdy nevytvoria efekt, ktorý je pre tehličkové obklady taký príznačný. Nie je tajomstvom, že tehla ako prírodný materiál ide ruka v ruke s udržateľným životným štýlom. Jednotlivé pásiky nie sú na milimeter rovnaké, ich povrch i štruktúra sú neopakovateľné. Inak povedané, dve rovnaké tehličky nenájdete, ide o prírodný materiál zachovávajúci si svoju autenticitu.

Terra cotta
Použité tehličky pri realizácii: TERRA COTTA
antica oranje
Použité tehličky pri realizácii: ANTICA ORANJE
cameleon wit
Použité tehličky pri realizácii: CAMELEON WIT
Kameleon
Použité tehličky pri realizácii: KAMELEON

 

Toto by vás tiež mohlo zaujímať

Cover photo

Katalóg

Inšpirujte sa naším katalógom Rustique

Vezmite si inšpiráciu so sebou! Stiahnite si katalóg!

Každoročne vám s radosťou a nadšením pripravujeme nový katalóg RUSTIQUE. Dbáme na to, aby sme šli s trendmi, je pre nás dôležité prinášať do vašich domovov módne hity v rámci tehál. Naše katalógy sú obšírne a plné inšpiratívnych variácií, z ktorých si vyberie každý milovník tehál. Nadchnite sa spolu s nami!

Stiahnite si náš katalóg!