Inšpirácie s tehlovým obkladom a tehlovými dlažbami | Rustique blog | 4.12.2020

Tehlové obklady v kuchyni: ich štýl a vlastnosti vás presvedčia!

Tehlové obklady v kuchyni

Tehla zažíva obrovský rozkvet nielen v exteriéroch, ale aj v interiéroch. Ako je možné, že ju zbožňujú interiéroví architekti i milovníci štýlového bývania? Je to jednoduché, domovu dodá útulnú atmosféru a je mimoriadne univerzálna. Čo ďalšie od nej môžete očakávať?

Tehla sa skvele hodí k hladkým omietkam, drevu, štruktúrovaným povrchom, k studeným aj hrejivým odtieňom v domácnosti. Tehla jednoducho vynikne v rustikálnom, industriálnom, minimalistickom, provensálskom či etno štýle, môžete ňou spestriť kuchyňu a iné izby v dome, byte, lofte i v exteriéri. Opatrne s prekombinovaním. Zvoľte radšej obloženie ucelenej plochy ako viac malých plôch. Tak nebudete mať tehličky „rozhádzané“ a interiér bude pôsobiť uceleným dojmom.

Castello
Tehlový obklad pri bielej kuchynskej linke dokonale vynikne. Použitý tehlový obklad: CASTELLO

Ako na tehlový obklad v kuchyni?

Architekti sa držia overeného trendu – tehly skvelo ukážu na stene medzi hornými skrinkami a pracovnou doskou, tiež okolo digestora a sporáku, môžete s nimi prepojiť kuchyňu s jedálňou alebo obývacou izbou. Čo tak vytvoriť zaujímavý efekt a namiesto toho, aby ste tehlou oživili len steny, zvolíte napríklad tehlový prúžok na podlahe ako optické oddelenie medzi kuchyňou a jedálňou? Ak premýšľate nad tým, kde vyzerá tehla v kuchyni najlepšie, pri akom materiáli vynikne jej nezameniteľný šmrnc, poradíme vám.

Tehlové pásiky v klasickej oranžovej farbe sa ideálne dopĺňajú so svetlými a prírodnými materiálmi. Avšak, vždy záleží na tom, aký odtieň tehlového obkladu si zvolíte. K červeným tehlám sa najviac hodí kuchynská linka v sivej, béžovej alebo krémovej či bielej farbe, k tmavej kuchynskej linke sa hodia tehly vo svetlom prevedení. Ak si potrpíte na harmóniu v interiéri, voľte rovnakú farbu dvierok aj pracovnej dosky, tehla sama o sebe je dostatočne výrazná, vôbec nie je potrebné experimentovať. Uvažovali ste o kombinovaní tehlových pásikov s prírodným drevom? Perfektným krokom je aj umiestnenie zelene do kuchyne – izbové rastliny alebo bylinky sú vždy tým správnym krokom, podobne ako výber klasickej tehly.

Hermitage antiek
Tehlová stena vyčaruje útulnú atmosféru v každej domácnosti. Použitý tehlový obklad: HERMITAGE ANTIEK

V kuchyni nachádzajú tehly aj praktické využitie

Obávate sa údržby tehlového obkladu? Žiaden strach, nie je o nič komplikovanejšia ako pri keramických obkladoch, tehly môžu mať aj štruktúru, v starostlivosti o ne nie je rozdiel. Po realizácii zásteny alebo obkladu na stenu za varnou doskou ho odporúčame naimpregnovať matným hydrofóbny náterom, ktorý žiadnym spôsobom nezmení farbu ani vzhľad tehly. Ako tehly udržať čisté? Postačí vám vlhká handra, prípadne mydlový roztok. Vďaka náteru tehla nevsiakne mastnotu a prípadné nečistoty ľahko odstránite z povrchu. Menej namáhané steny – napríklad tehlový obklad v obývačke, nie je potrebné natierať. Veľkým benefitom obkladu z tehly je jeho praktickosť. Špinu ani iné nečistoty na ňom nevidno tak ako na klasickom obklade, udržuje sa naozaj jednoducho, mnohí zainteresovaní odborníci na bytový dizajn ho považujú dokonca za bezúdržbový.

Okrem toho, že tehla pôsobí v kuchyni štýlovo, má tiež svoje praktické stránky, ktoré ocenia najmä efektívne rozmýšľajúce gazdinky. Nie je na nej vidieť špina, dokáže nasať vlhkosť z ovzdušia a keď je v kuchyni sucho, vracia vlhkosť späť do interiéru. Kuchyňa, v ktorej hneď na prvý pohľad zaujme tehlový obklad, už dávno nie je symbolom rustikálnych alebo vintage interiérov, tehlové obklady si kupujú aj fanúšikovia moderného bývania a elegancie. Ak sú pre vás sýto oranžové alebo červené tehly príliš dominantné alebo dokonca výstredné, nemusíte sa hneď obzerať po inom materiáli, stačí len zaloviť v iných farebných odtieňoch.

Rainbow snowdust
Tehla je vhodná aj do kuchyne menších rozmerov, stavte však na svetlejšie typy. Použitý tehlový obklad: RAINBOW SNOWDUST 2

Stovky farebných prevedení, nájdite to vaše!

U nás v RUSTIQUE si môžete tehly prehliadnuť osobne v našom showroome alebo pomocou virtuálnej prehliadky. Nájdete tu tehly v sivej, béžovej, hnedej a mnohých iných farbách, ktoré svedčia moderným kuchyniam i tradičným či sedliacky pôsobiacim typom. Tehla v kuchyni navyše nepôsobí len štýlovo, disponuje zásadnými vlastnosťami, ktoré vám uľahčia život. Biely tehlový obklad okolo kuchynskej linky vyzerá čisto a nechá vyniknúť nielen linkám s patinou, podčiarkne aj moderný lesklý design kuchýň v žiarivých alebo dokonca extravagantných farbách. Oproti tomu klasické, oranžovo – červené tehlové pásiky s ľahkou patinou kuchyni prepožičajú hrejivú a domácu atmosféru. Je len na vás, ako bude vo finále vaša kuchyňa vďaka tehlovým pásikom vyzerať. Docieliť sa dá naozaj akýkoľvek efekt.

Striktný, minimalistický vzhľad interiéru, hrejivá atmosféra ako synonymum tepla domova, romanticky ladený interiér s nádychom Provensálska i tradičný interiér zameraný na detaily. Poraďte sa s nami o vašom bývaní a dohodnite si s nami „tour“ po našom veľkoryso vybavenom showroome, kde máme pre vás vystavené stovky tehál, vyškárované rôznymi hmotami, aby ste si mohli predstaviť výsledný efekt priamo u vás doma.

Umber
Správne zvolený tehlový obklad dokáže v priestore doslova divy! Použitý tehlový obklad: UMBER

Ako sa tehlový obklad lepí na stenu?

Tenké tehlové pásiky sa na stenu pripevňujú pomocou špeciálneho flexibilného lepidla, jeden po druhom, pekne v radoch vedľa seba. Výhodou je, že naše lepidlo drží obklad na mieste hneď, takže môžete pri lepení ľahko postupovať ďalej. Následne sa obklad vyškáruje hmotou, ktorá by mala mať konzistenciu vlhkého piesku. Je veľmi dôležité, aby nebola príliš mokrá alebo tekutá, jej stekaním by sa tehly mohli zašpiniť. Po vyškárovaní nechajte obklad celkom vyschnúť. Tým, že sa tehličky režú pod vodou, môže sa stať, že budú ešte vlhké, tak aby vyschli aj tehly, aj škára. Po týždni – dvoch nasleduje povrchová úprava impregnačným náterom, ktorý obkladu zaistí vodoodolnosť a umývateľnosť kuchynského obloženia. Výhodou je, že tieto špeciálne obkladové fixátory vytvárajú „neviditeľnú“ vrstvu, čiže nezanechávajú na obklade žiadne farebné ani lesklé stopy. Sú číre a matné, takže výsledný tehlový efekt je skutočne dokonalý.

Toscane antiek
Na to, aby ste docielili v kuchyni zmenu, vám stačí tehlový obklad je jednej stene. Použitý tehlový obklad: TOSCANE ANTIEK

RUSTIQUE má pre vás mnoho výhod

Perfektne vybavený showroom, vďaka ktorému si môžete dokonale predstaviť tehly a tehlové obklady, je len začiatkom na vašej ceste za skvelým a bezchybne ladiacim tehlovým obložením do vašej kuchyne. Inšpirujte sa, prirovnávajte a nechajte si poradiť od dlhoročných profesionálov, ktorí sa neustále vzdelávajú a školia, aby vám v rámci „tehlovej problematiky“ vedeli prinášať aktuálne informácie z krajín, ktoré sú v distribuovaní tehál špičkou na tej najvyššej, celosvetovej úrovni. Zakúpte si u nás materiál, dáme vám záruku, o ktorej sa vám ani nesnívalo. Sme experti na tehly, ktorí vám k tomu všetkému materiál aj uskladnia po dobu šiestich mesiacov. Tehly a pásiky vám doručíme a bez problémov vyložíme až pred vaše dvere!

Nakúpte tehlový obklad do vašej kuchyne alebo obývačky prostredníctvom nášho e-shopu, je to mimoriadne praktické a navyše cenovo dostupné riešenie. Získajte „novú“ kuchyňu a neopakovateľnú atmosféru vďaka tehlovému obkladu, ktorý si môže dovoliť každý! Nemusíte platiť tisíce, aby ste zmenili charakter miestnosti, u nás vás táto zmena vyjde podstatne menej. Neexistuje nič, čo by sme na vašej ceste za perfektným, dokonale ladiacim tehlovým obkladom nesplnili. Ozvite sa nám a presvedčte sa o našej profesionalite a skúsenostiach na vlastnej koži!

Toto by vás tiež mohlo zaujímať

Cover photo

Katalóg

Inšpirujte sa naším katalógom Rustique

Vezmite si inšpiráciu so sebou! Stiahnite si katalóg!

Každoročne vám s radosťou a nadšením pripravujeme nový katalóg RUSTIQUE. Dbáme na to, aby sme šli s trendmi, je pre nás dôležité prinášať do vašich domovov módne hity v rámci tehál. Naše katalógy sú obšírne a plné inšpiratívnych variácií, z ktorých si vyberie každý milovník tehál. Nadchnite sa spolu s nami!

Stiahnite si náš katalóg!