Inšpirácie s tehlovým obkladom a tehlovými dlažbami | Rustique blog | 10.3.2023

5 interiérových trendov pre rok 2023

Tehlový obklad Bronseo v obývačke

Rok 2023 so sebou priniesol mnoho interiérových trendov. Nových, aj takých, ktoré si roky držia stále svoje miesto v rebríčku. Nech už preferujete tradičné, moderné, alebo rustikálne interiéry, tento článok vám poskytne užitočné informácie, ako vytvoriť priestor, ktorý bude rovnako štýlový ako aj funkčný. Poďme na to.

1. Prepojenie s prírodou

Biofília, odvodená zo slov Bios (život) a Philia (láska), definuje potrebu človeka byť v spojení s prírodou. Koncept BIOPHILIC DESIGN používajú architekti v stavebníctve často a zdôrazňujú ním priamu prítomnosť prírody v obydlí. Zapojte do interiéru rastliny rôznych tvarov a veľkostí s cieľom vytvoriť jungle efekt inšpirovaný tropickou džungľou. 

Tehlový obklad London Light
Použitý tehlový obklad  pri realizácii: LONDON LIGHT

So zámerom priniesť do vášho života harmóniu a pokoj, budú tento rok trendom nielen rastliny, ale najmä prírodné materiály, ako kov, tehla a drevo. Existuje mnoho spôsobov, ako integrovať tieto materiály do interiéru. 

Kovy môžete použiť v osvetlení, či už ide o lustre alebo lampy, podčiarknu industriálny vzhľad a môžu byť kombinované s rôznymi inými materiálmi, ako drevo, sklo alebo kameň. Pre organický vzhľad interiéru siahnite po 100 % prírodnom tehlovom obklade. Jeho využitie je neobmedzené a poskytuje možnosti pre všetky typy interiérov, od moderných až po tradičné.

Drevo v interiéri nesklame nikdy. Kvalitné drevené parkety sú snom mnohých interiérových fajnšmekrov. Uložte ich do vzoru rybej kosti, ktorý opticky predĺži miestnosť a dodá jej dynamiku. Tento vzor môžete použiť aj pri uložení tehlového obkladu. Inšpiráciu nájdete v jednej z našich realizácií obkladu s rybím vzorom.

tehlový obklad Kastiel antiek
Použitý tehlový obklad  pri realizácii: KASTIEL ANTIEK
Dizajn: Ing. arch. Silvia Brna

2. Minimalizmus pre pokoj v duši

V minulosti boli veľké otvorené police v interiéroch veľmi populárne, ale dnes už nie sú také moderné. Nábytok sa často zjednodušuje a zmenšuje sa aj jeho počet, aby sa minimalizovalo množstvo vecí v interiéri. Súčasný trend sa sústreďuje na funkčnosť a minimalizmus, čo znamená, že veci sú skryté a usporiadané, aby vytvárali dojem poriadku a harmónie vo vašom živote. 

V kontexte konzumu vám minimalizmus pomôže znížiť ekologickú stopu a zamerať sa na to, čo je pre vás skutočne dôležité. Ak budete kupovať len to, čo potrebujete, ušetríte peniaze, čas a energiu, ktoré môžete investovať do iných vecí, ako napríklad vzťahy, zdravie a sebavyjadrenie. 

tehlový obklad London light
Použitý tehlový obklad  pri realizácii: LONDON LIGHT

3. Textúry, nositeľky života 

Ak hľadáte spôsob, ako pridať do svojho interiéru teplo a šmrnc, zakomponujte do bývania rôzne textúry. “Defekty” prírodných tehál vytvoria starý tehlový efekt a podporia život biofilného prostredia. Nepravidelný povrch a obité hrany - tehlové obklady s patinou ozvláštnia každý, aj moderný interiér. 

Tehlová stena v interiéri je menej náchylná na poškodenia a jednoducho sa udržiava. Vďaka kvalitnej hline, piesku a vypaľovaniu na vysokých teplotách až 1100 – 1200 stupňov, sú obkladové pásiky farebne stále a nájdete ich v stovkách odtieňov, aby zapadli aj do vášho konceptu bývania. Tehlová textúra tak môže byť užitočná nielen z estetického, ale aj z praktického hľadiska. 

Tehlový obklad Toscane antiek
Použitý tehlový obklad  pri realizácii: TOSCANE ANTIEK

4. Jemné tóny na čele s kráľovnou

Zemité farby sú populárnym prvkom v interiérovom dizajne a môžu pridať do miestnosti pocit pohodlia a elegancie. Pri použití zemitých farieb je dôležité zvážiť ich odtieň a intenzitu. Hlboké odtiene môžu vytvoriť dramatický efekt, zatiaľ čo svetlejšie odtiene pridajú do miestnosti jemnosť.

Tehlový obklad Toscane antiek
Použitý tehlový obklad  pri realizácii: TOSCANE ANTIEK

Ak sa chcete vyhnúť monotónnosti, doplňte zemité tóny o vodiacu kontrastnú farbu. Ideálnou voľbou je modrá, petrolejová, tmavozelená, dokonca sa nemusíte báť ani čiernej, ktorá je dnes horúcim hitom v moderných kuchyniach. Inšpirovať sa môžete aj farbou roka 2023 - Viva Magenta.

Tehlový obklad Viva magenta
Tehlový obklad v kombinácii s farbou roka 2023 - Viva Magenta

5. Návrat k histórii

V roku 2023 sa do príbytkov opäť vracajú oblúky. Oddeľte nimi miestnosti, aby ste ozvláštnili prechodovú zónu. Pre umocnenie antického charakteru odporúčame na klenbu použiť tehlový obklad. V prípade, že sa tak rozhodnete, siahnite po rohových pásikoch, ktoré sú na podobné riešenia ako stvorené.

Zaoblené tvary sa vracajú aj na nábytok, koberce či dekorácie. Vnášajú do obydlia pokoj a rovnováhu. Nie nadarmo sa hovorí, že za okrúhlym stolom sú si všetci rovní. Okrem oblúkov sú v interiéroch vítané umelecké diela s renesančným dizajnom alebo doplnky s historickým nádychom. Spojenie týchto prvkov dodá miestnosti jedinečný charakter. 

Tehlový obklad Hubertus Snowdust
Použitý tehlový obklad  pri realizácii: HUBERTUS SNOWDUST

Zhrnutie:  

  • Zemité a prírodné tóny vytvoria pocit pokoja a harmónie v každej miestnosti.
  • Materiály, ako kov, tehla a drevo zabezpečia prirodzený a udržateľný vzhľad interiéru.
  • Minimalistické kusy nábytku aj tento rok ponúknu praktické a funkčné riešenia pre všetkých, ktorí obľubujú jednoduchý dizajn.
  • Oblúky, umelecké diela a doplnky v historickom štýle dodajú miestnosti špeciálny nádych.
  • Textúry podčiarknú v interiéri dojem tepla a pohodlia. 

Plánujete tento rok rekonštrukciu interiéru alebo sa sťahujete do nového? Napíšte nám e-mail na bratislava@rustique.sk a my vám pomôžeme s výberom toho najlepšieho tehlového obkladu pre váš domov.

Toto by vás tiež mohlo zaujímať

Cover photo

Katalóg

Inšpirujte sa naším katalógom Rustique

Vezmite si inšpiráciu so sebou! Stiahnite si katalóg!

Každoročne vám s radosťou a nadšením pripravujeme nový katalóg RUSTIQUE. Dbáme na to, aby sme šli s trendmi, je pre nás dôležité prinášať do vašich domovov módne hity v rámci tehál. Naše katalógy sú obšírne a plné inšpiratívnych variácií, z ktorých si vyberie každý milovník tehál. Nadchnite sa spolu s nami!

Stiahnite si náš katalóg!