Inšpirácie s tehlovým obkladom a tehlovými dlažbami | Rustique blog | 4.12.2020

Zaujímavé fakty o dejinách tehliarstva na Slovensku

Zaujímavé fakty o dejinách tehliarstva na Slovensku

Ranné počiatky výroby tehál na území Slovenska sú veľmi nepresné. Prvá a najstaršia písomná zmienka o tehliarskej výrobe pochádza z roku 1437. Je zapísaná v registri mesta Bardejov a spomína sa v nej tehliar Zigelbruer. Predstavte si, že už v 16. storočí sa v tomto meste ročne vyrábalo od 30 000 do 50 000 tehál, no niekedy sa výroba priblížila takmer k 100 000 kusom.

 

Tehliarstvo na Slovensku
Drevená forma na tehly s kolkom St B, Pezinok, 18.-19. stor.; Železná raznica Rösslerovej tehelne s letopočtom 1895 a originál tehly, Pezinok.

Tehliarstvo na Slovensku v novoveku

Novovek sa v Uhorsku ohlásil vpádom Turkov, čo prinieslo radikálne zmeny v architektúre a v opevňovaní pevností. Nové trendy sa preto nemohli vyhnúť ani tehliarstvu. Tehla sa tak oficálne stala základným stavebným prvkom ako pri výstavbe nových protitureckých pevností, tak aj pri prestavbách starších opevnení.

S rozmachom tehliarstva sa o toto odvetvie začal zaujímať štát a postupne zaberal mestské a cirkevné tehelne. Produkcia tehál sa niekoľkonásobne zvýšila, zmenila sa tvarová škála výrobkov.

 

Počuli ste už o tzv. „imperiálnych tehlách“?

Ich dĺžka bola 30-31 cm a ich hrúbka 7-8 cm a sú dôkazom toho, že od polovice 16. st. sa v oblasti od Győru až po Viedeň stavali stavby na obranu proti Turkom, financované cisárskou pokladnicou. Menšie „obyčajné“ tehly sú známe len z obytných domov. Imperiálne tehly oproti obyčajným viedli čo do počtu vyrobených i spotrebovaných kusov.

 

Jedna maličká zaujímavosť, o ktorej ste možno netušili:

Na Slovensku je iba jeden jediný hrad, ktorý je postavený z tehál. Viete, ktorý to je?

Riešenie hádanky nájdete na konci článku ;)

 

A viete aké sú to značkované tehly?

V roku 2003 sa na Slovensku začalo systematické zhromažďovanie „signovaných“ - značkovaných tehál z rôznych objektov. Boli to unikátne tehly označené názvom a iniciálami tehelne, v ktorej boli vyrobené. Dnes dokonca existuje i tzv. Register tehliarskych značiek na Slovensku. Momentálne je v ňom zaradených 4500 kusov novovekých kolkovaných tehál od slovenských výrobcov.

Tehliarstvo na Slovensku
Zdroj: Kamperova kúria – vstup cez Výstavný pavilón Podhradie, Žižkova 16, pivnica SNM-AM, Žižkova 12

Smutným faktom zostáva, že zrejme nikdy nebude možné vypracovať kompletný zoznam tehliarov, ktorí v minulosti pôsobili na území Slovenska. Kvôli zlému stavu dochovania, nízkej kvalite tehál, nedostatku dobových prameňov a ich obmedzenému množstvu v našich archívoch.


Zaujíma vás, ako sa určuje vek tehly, či dátum jej výroby?

Faktorov je viacero:

- prvým je vek stavby (ak je známy), kde bola tehla nájdená,

- druhým sú rozmery tehly, ktoré boli v jednotlivých obdobiach normované,

- tretím a zároveň aj najspoľahlivejším faktorom veku je datovanie priamo na tehle alebo údaje zo zachovalých archívnych dokumentov o výrobe.

Zdroj: www.laterarius.sk

Vráťme sa k našej hádanke ->

Odpoveď: Jediný tehlový hrad v SR je hrad PARIČ v okrese Trebišov.

Pokiaľ sa vám články s historickým obsahom páčia, napíšte nám na našom facebooku a my pripravíme ďalšie. História tehly je krásna a treba si ju pripomínať.

-----------

My v Rustique sme sa nechali inšpirovať našimi predkami. Tehly a tehlové obklady sú 100% prírodné, ekologické a vyrábané výlučne z hliny a minerálnych pieskov. Našou doménou sú exkluzívne lícové tehly, tehlové obklady rustikálneho aj moderného štýlu, klinkery a pálené tehlové dlažby. Máme v ponuke viac ako 600 farebných odtieňov tehál rôznych štruktúr a rozmerov vhodných ako do interiéru, tak aj do exteriéru, nahliadnite do galérie.

Či už staviate, plánujete prerábku alebo iba potrebujete zmenu, prejdite si pokojne našu galériu, realizácie a nechajte sa inšpirovať od našich spokojných klientov.

Máme najväčší showroom lícových tehál v strednej Európe. Neváhajte nás navštíviť. Radi vám poradíme.

Toto by vás tiež mohlo zaujímať

Cover photo

Katalóg

Inšpirujte sa naším katalógom Rustique

Vezmite si inšpiráciu so sebou! Stiahnite si katalóg!

Každoročne vám s radosťou a nadšením pripravujeme nový katalóg RUSTIQUE. Dbáme na to, aby sme šli s trendmi, je pre nás dôležité prinášať do vašich domovov módne hity v rámci tehál. Naše katalógy sú obšírne a plné inšpiratívnych variácií, z ktorých si vyberie každý milovník tehál. Nadchnite sa spolu s nami!

Stiahnite si náš katalóg!